den 19 april 2018

Skräddarsydda varularm tryggar optikerkedjor

Secits levererar både larmsystem och service med hög flexibilitet Optikerbranschen säger sig vara relativt förskonad från stölder, men de senaste åren har man sett en oroande trend, där både professionella ligor och mer amatörmässiga tjuvar stjäl dyra solglasögon. Ibland handlar det om stora kupper där de kommer över ett stort värde. Ett sätt att möta detta hot är förstås med varularm i butikerna.

Utmaningen
Ökning av stölder i optikerbutiker, speciellt av dyra solglasögon med märkesbågar. Ibland har varularmen inte utlösts eftersom larmbågarna helt enkelt varit för korta om tjuvarna burit bågarna på huvudet.

Lösningen
Skräddarsydda högre larmbågar från MKS/Secits i kombination med nätta larmbrickor och en bra service.

Resultatet
Tryggare personal som kan fokusera på sina kunder istället för att ständigt hålla utkik efter misstänkta tjuvar i butiken. Få problem med varularmsystemen och snabb service vid behov.

Men den låga höjden på de larmbågar som traditionellt har använts har gjort att det gått att passera dem utan upptäckt - bara man bär bågarna tillräckligt högt på huvudet.

 

Högre larmbågar

Genom att skräddarsy högre larmbågar för just optikerbutikernas behov och erbjuda en hög servicenivå, har säkerhetsföretaget MKS, som är ett helägt dotterbolag till Secits, etablerat sig som Nordens ledande leverantör av varularm till branschen. De senaste åren har Secits levererat larmbågar till nästan 500 optikerbutiker. Kedjorna Synsam och Synoptik finns bland dem.

  • Våra mest utsatta butiker har incidenter i stort sett varje dag, förklarar Tomas Gauffin, etableringsansvar på Synsam, som nyligen rullat ut ett nytt modernt butikskoncept i sina över 175 butiker runt om i Sverige. Med varularm kan vi avskräcka från spontanstölder och ta fast dem som ändå stjäl. Dessutom är personalens trygghet väldigt viktig för oss.

 

Stor flexibilitet

Synsam har ett långt samarbete med MKS bakom sig. Kedjan har de senaste åren varit i en expansiv fas med både nyöppning och ombyggnad av butiker. Secits/MKS står nu för varularmslösningarna i över 120 av kedjans butiker, med larmbågar i entrén, larmbrickor på glasögonbågarna, verktyg för brickorna, samt installation och service.

  • Redan tidigt i vårt samarbete, för nästan tio år sedan, visade MKS prov på hög flexibilitet då de anpassade larmbågarna till våra behov. De gjordes helt enkelt högre, för att även täcka långa tjuvar med glasögonen på sig, berättar Tomas Gauffin. Det var ett verkligt plus i kanten. Sedan dess har samarbetet fungerat exceptionellt bra.

En annan kund som vittnar om ett bra samarbete är den konkurrerande optikerkedjan Synoptik, med Secits som larmleverantör till ett 70-tal butiker i Danmark. Nyligen har även Synoptik i Sverige vänt sig till MKS/Secits för hjälp med varularm.

  • Det var ett lätt beslut att välja Secits då de hade en färdig specialanpassad lösning i rätt höjd. Vi inledde samarbetet för ungefär ett år sedan och nu har vi larmbågar från MKS i drygt 20 av våra butiker. Allt har fungerat jättebra: service, beställningar och pris, säger Robert Vitasovic, som är byggprojektledare i Synoptik-kedjan i Sverige.

 

Tekniker i närheten

Just installation och service är något som är viktigt för kunderna. Secits har både egna tekniker och ett nätverk av kvalificerade installatörer runt om i landet.

  • Det är sällan problem med den löpande driften av larmsystemet, som kan ha en livslängd på så mycket som 15 till 20 år, säger Tomas Gauffin på Synsam. Men efter nyinstallation behövs ofta ett återbesök för finjusteringar, eller om externa incidenter som t ex översvämningar eller händelser i närliggande butiker påverkar larmsystemet. Då är det bra att ha tekniker i närheten.

 

Ett annat vanligt problem med larmsystemen är frekvenskrockar med andra butiker i t ex ett köpcenter. I sådana fall driver Secits dialogen med de andra butikerna och leverantörerna av deras larmsystem för att hitta en lösning.

 MKS/Secits är duktiga på att ta ansvar. Jag uppskattar att vi har en ärlig och rak dialog och att jag kan lita på att de levererar. Med bra trygghetslösningar på plats kan våra medarbetare fokusera på det de är bäst på – att ge kunderna den bästa servicen, avslutar Tomas Gauffin på Synsam.

 

Om SECITS
SECITS är ett av Sveriges största nationella IT-säkerhetsföretag som levererar molnbaserade övervakningstjänster. Företaget erbjuder kameraövervakning, banksäkerhet, processövervakning och har egen modern driftshall för säker övervakning samt egen molntjänst. 2017 förvärvade Secits säkerhetsföretaget MKS.

Om Synsam 
Optikerkedjan Synsam består av drygt 185 butiker i Sverige och 500 i Norden. Synsam fyller 50 år 2018 och är marknadsledare sedan flera år tillbaka. De äldsta butikerna har över hundra års erfarenhet och kunskap i ryggen.

Om Synoptik
Synoptik etablerades i Sverige 1991 och är idag med över 130 butiker och en omsättning över 1.2 miljarder en av landets ledande aktörer inom optik. Företaget ägs delvis av Synoptikfonden, en icke vinstdrivande stiftelse som verkar för att främja nordisk forskning inom optik.

logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo